Юрій Паршин
ORCID iD: orcid.org/0000-0002-8650-5303
parshin22@ukr.net
Маргарита Паршина
ORCID iD: orcid.org/0000-0001-9256-1929
maggiednepr@ukr.net
Володимир Єфімов
ORCID iD: orcid.org/0000-0002-7094-3990
efimov2009@i.uа
UDC 338.32.053.4
DOI: 10.31733/2786-491X-2021-2-68-77
Ключові слова: експертиза, метод, оцінка, класифікація, етапи, експерти
Анотація. У статті звертається увага на те, що для прийняття обґрунтованих рішень необхідно опиратися на досвід, знання та інтуїцію фахівців. Зазначається, що існує велика кількість методів щодо отримання експертних оцінок, використання яких має свої особливості та умови.
Методи проведення експертизи також відрізняються, в одних з експертом працюють окремо, в інших проблема обговорюється колегіально, вивчається думка інших експертів, невірні шляхи вирішення відкидаються. Також підкреслюється, що існує і різноманітність на всіх етапах проведення експертизи: формування групи за чисельністю, кваліфікації експертів. Використання статистичної обробки даних також суттєво відрізняються від математизованих до компʼютеризованих. Надано основні методи і етапи експертного оцінювання. Акцентується увага на оцінках, їх класифікації за різними критеріями та ознаками. Зазначаються умови вимірювання якісних та кількісних характеристик та основні вимоги, що предʼявляються до них. Звертається увага на умови використання шкали інтервалів і шкали порядків. Описується методика роботи експертів у випадку визначення ймовірнісних експертних оцінок. Описуються особливості використання методів, які найчастіше використовуються на практиці, серед яких: метод академіка В. Глушкова, морфологічний метод, методи QUEST, PATTERN, SEER і метод Дельфі. Запропоновано комбінований метод проведення експертизи на підприємствах зі специфічними умовами роботи. Розроблено алгоритм проведення експертизи та визначені основні її етапи проведення, а також функції осіб, що приймають участь у експертизі. Виокремлено основні вимоги до автоматизованої експертної системи.